ЕКСКУРЗИЯ ДО ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ „ЕТЪРА“ И ГРАД ГАБРОВО

 Учениците от III a ,III б и  IV класове бяха на еднодневна екскурзия до Етнографски музей „Етъра“ и град Габрово.

Докоснаха се до традициите, пренесени през времето с автентичните български култура, бит и занаятчийство. Разгледаха кокетните двукатови къщи, пеещата воденица, гърбавите мостчета над Янтра и приветливите дюкянчета.

Децата си избраха някои сувенири за спомен. През целия музей екскурзиантите се любуваха на чистата рекичка и на съоръженията – тепавица, валявица, които са заменени днес с модерни електроуреди.

 Следващият обект, който учениците посетиха бе  Априловската гимназия. Тя се превръща в един от символите на Габрово и привлича отзивчивостта и загрижеността на поколения габровци. От историята научиха, че на 2 януари 1835 г. е открито Първото българско светско училище с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашев и др.

Разгледаха Дома на хумора и сатирата в Габрово – визитна картичка на града със Залата на Смеха с криви огледала, хумористично изкуство от цял свят – карикатура, живопис, скулптура, изложба, посветена на  габровската пестеливост и чувство за хумор, Парка на смеха с Дон Кихот, Чарли Чаплин, Хитър Петър.

Заредени с много емоции и придобити нови знания се завърнаха в Нови хан.