Обогатяваме библиотечния фонд с нова съвременна литература

През месец  декември 2021г. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“  реализира една от дейностите по проект на НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“, а именно закупуване на нови книги за училищната библиотека. Целта ни беше да спомогнем за по-бързото обновяване и обогатяване на нашата библиотека, която да бъде достъпна за нарастващия брой ученици през цялата учебна година, като им предостави нови, съвременни и интересни произведения, които са близки до техните интереси. Очакваме нови читатели, които редовно да посещават библиотеката, където да разкриват различни светове и герои, релевантни на епохата и потребностите на времето, в което живеем.

Подбора на книгите осъществихме съвместно с учителите и учениците от начален и прогимназиален етап, които по време на подготовката на проекто-предложението се обучаваха в електронна среда,  поради пандемия от Ковид 19. За да проучим интересите и потребностите на учениците използвахме онлайн платформите, в които работим “Google classroom” и затворените “Viber” групи с ученицитe, и така получихме информация от тях за техните интереси, любими автори, както и любими литературни произведения. Всеки класен ръководител се включи в подбора на книги, като посочи част от изучаваните произведения от I-ви до VII-ми клас, а също и други интересни и съвременни произведения, които провокират детското любопитство.

Така, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ закупи 127 нови кники, сред заглавията на които са: „Български народни приказки“, „Приказки от цял свят“, „Приказки Шарл Перо“, „Приказки Братя Грим“, „Приказки за Хитър Петър“, „Приключенията на Лукчо“, „Лили Чудото взривява цирка“, „Историята на доктор Дулитъл“, „Патиланско царство“, „Пипи дългото чорапче“, „Алиса в страната на чудесата“, „Тошко Aфрикански“, „Крокодилът Гена и неговите приятели“, „Моето семейство и други животни“, поредицата „Хари Потър“, пълното издание на „Властелинът на пръстените“ и много друга българска, чуждоезична  и енциколопедична литература.