В ЗАНИМАНИЯТА ПО ИНТЕРЕСИ „СЕМЕЙНИ ОБИЧАИ И ТРАДИЦИИ“ , С РЪКОВОДИТЕЛ НИКОЛИНА ПЕНКОВА, УЧАСТВАХА УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВИ, ВТОРИ, ТРЕТИ И ПЕТИ КЛАС

Те се запознаха с историята на село Нови хан, първите родове, които се заселват тук и донасят със себе си своите обичаи, традиции, семейни ценности – материални и духовни.

Всички ученици направиха родословно дърво на своя род.

Научиха много песни и танци от стари времена.

Осъзнаха колко важни са били за семейството – огнището, иконата, кандилото и семейните празници.

Баба Елена Стоева им гостува и им разказа за прошката и обредите свързани с нея.Каква е разликата между седенка и тлака. От нея научиха какви песни са пяли, какво са работили, какви закачки и колко смях е имало, като даде много примери за новоханския хумор.

Най важният празник за момичетата е бил Лазаруването – правиха венчета и научиха много песни свързани с празника.

Играха някои от детските игри, които са играли воловарчетата – „Петел“, „Синило“, „Овчарска дама“ и други. Научиха много архаични, думи и изрази.

   За Великден с празнични носии взеха участие в „Червенето на яйца“ в НЧ „Иван Вазов-1928“ село Нови хан, научиха старинни технологии, билки използвани за боядисването на яйцата.

Правиха „Гергьовденски люлки на ръце“ и научиха интересни родови случки и легенди.

В заниманията по интереси „Семейни обичаи и традиции“, с ръководител Николина Пенкова, учениците много се забавляваха и научиха нови неща за традициите и историята на с.Нови хан.