Незабравими мигове от зелено училище – Банско!

      Зелено училище сред природата за учениците от 3 клас при

ОУ „Св. св. Кирил и Методий„ се проведе през втората седмица на месец април.

По време на престоя на децата дните им бяха изпълнени с много забавления,  състезания и игри. Провеждахме  разходки до Банско, игри на площадка в двора на хотела, закалителни процедури в детския басейн.          Допълнителни занимания бяха организирани от аниматор, а именно: музикални игри, ателие по рисуване, низане на мъниста, състезателни игри.

В рамките на провеждащото се „Зелено училище“ се реализира и инициативата „Вечер на таланта“ и детска дискотека с професионален диджей. Децата пяха и танцуваха.

Организира се екскурзия до с. Добърско. Там посетихме късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, включена в списъка на стоте национални туристически обекти. На връщане от с. Добърско посетихме къщата на баба Дешка в с. Долно Драгище. Още на прага бабите ни посрещат така, както са ги учили  техните майки и баби – с погача и шарена сол. Поканиха децата в занаятчийската работилница, където плетоха герданчета от вълна. След като научиха повече за природата и планината, се учиха да месят баницата и направят домашните бонбони. Бабите облякоха децата в български носии и заедно с тях играха народни хора.

В гр. Банско посетихме Църквата „Света Троица”, изградена е от местни строители по време на петвековното турско робство. Точно до църквата е изградена 30- метрова часовникова кула-камбанария. Не пропуснахме и къща-музей  „ Н.Рилски”, където уредника изнесе много вълнуваща и поучителна беседа.