Патронен празник на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

           На 10 май тържествено отбелязахме патронния празник на училището. Гости на събитието бяха децата от подготвителната група към ЦДГ „Детелина“ и техните учители.

На сцената пред Калето празничната програма започна с посрещане на училищното знаме и с националния химн.  Ученици разказаха за живота и делото на първоучителите, пяха и рецитираха. Прозвуча и общоучилищният химн „Върви, народе възродени“. 

            Петокласници представиха свое лично творчество – стихотворения  на тема „Моето училище“, написани по повод празника.

            В приветственото си слово директорът на училището г-жа Албена Николова благодари на учителите за всеотдайната работа, а на учениците – за тяхната любознателност. Грамоти за издигне престижа на училището получиха изявилите се през годината ученици.

            Дуцата от подготвителната група бяха поканени да разгледат училището, седнаха на ученическите чинове, а първокласниците им разказаха какво е да си ученик.

            Празникът продължи със спортни игри.

ЕКСКУРЗИЯ С УЧЕБНА ЦЕЛ

     На 10.05.2024г. учениците от втори клас бяха на екскурзия с учебна цел по маршрут Нови  хан- Ихтиман- Пазарджик, Парк Острова- Нови хан.

В град Ихтиман с голям интерес разгледаха Етнографския музей, запознаха се с народни обичаи и традиции- писане на яйца, народни носии.

В град Пазарджик посетиха Парк Острова- разходиха се по алеите до Кривите огледала, разгледаха Зоопарка,  играха на открито, получиха награди.

Конкурс на тема „Европейският съюз – единство, солидарност и хармония“

По повод Деня на Европа ученици от всички класове на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Нови хан участваха с рисунки в конкурс на тема „Европейският съюз – единство, солидарност и хармония“, организиран от община Елин Пелин. Победителите бяха поканени на официална церемония, където получиха своите награди.

Професионално ориентиране

На 09.05.2024 г. учениците от VII клас  в Деня на отворените врати посетиха  ПГ по керамика-с. гара Елин Пелин.

Топло посрещнати от любезните домакини разгледаха базата на училището и се запознаха с предлаганите специалности. Научиха много за професията „Спедитор – логистик“ и възможностите, които тя осигурява за професионална реализация не само на територията на общината. Провериха своите знания с решаване на забавна кръстословица по темата.

В кабинета по електротехника  с интерес наблюдаваха представените от възпитаници на гимназията демонстрационни табла на модели на различни ел. вериги и принципа им на действие. Потопиха се в света на изобразителното изкуство и керамиката с професията на „Художник-приложни изкуства“ и разгледаха изложбена та зала, събрала творби на ученици от специалността. На тръгване получиха малки подаръчета – керамични сувенири, изработени от бъдещите художници.

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ В ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

     Празници много, но най-големият празник в първи клас е Празникът на буквите. Неусетно мина времето в изучаване на буквите и настъпи момента в който с гордост първокласниците да заявят „Мога да чета и пиша“. На 29.04.2024г.най-малките ученици първолаците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с.Нови хан проведоха своите тържества под надслов „Празник на буквите“

Имаха празник, защото вече могат да разпознават и откриват важното и значимото, да усещат красотата на буквите, звука им, да уважават графиката на писмените знаци. Гости на тържеството бяха : директорът на училището г-жа Албена Николова, г-жа Митрева, родители и близки на ученици.

„За книгите с любов“ – гостуване на ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в ЦДГ „Детелина“

Във връзка с Дните на детската книга и изкуствата за деца ученици от училището посетиха IV подготвителна група в ЦДГ „Детелина“.

            Каките и батковците потопиха бъдещите ученици във вълшебния свят  на книгите, дадоха им пример колко знание могат да имат, когато са любознателни.  Насърчиха ги към четенето чрез прочит на  интересна приказка и преразказ на поучителна история, написана от Джани Родари.

            За отличното си представяне във викторината  с въпроси  за приказни и литературни герои и в занимателната игра „Познай илюстрираната от нас приказка“ децата от групата получиха стикерчета и детска енциклопедия като подарък от учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Незабравима среща с младата писателка Надя Лашева

На 15.04.2024г. учениците от втори клас имаха интересна и незабравима среща с младата писателка Надя Лашева. На срещата присъстваше госпожа Антоанета Тодорова – библиотекар в НЧ „Иван Вазов 1928“.


Г-жа Лашева представи своята книга’ Морският дявол“, разказа им историята на създаването й по идея на Даниел Лашев, нейният четиригодишен син.
Децата с интерес участваха в обсъждането на героите и техните постъпки, разбраха, че е важно да бъдем толерантни и да даваме шанс на различните.
Писателката беше впечатлена и приятно изненадана от представения проект“ Втори клас съчинява“. С интерес изслуша съчинените от учениците гатанки, стихотворение, приказки.
В края на срещата някои от децата си купиха книгата и така дариха част от сумата на Асоциация Муковисцидоза.